Rozhledna Surovina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Základní informace
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajŽilinský kraj
OkresOkres Čadca
Souřadnice
Map
Technické informace
Počet vyhlídkových
plošin
1
Stavvolně přístupná
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna Surovina, slovensky rozhľadňa Surovina nebo rozhľadňa pod Kalinovým vrchom, je rozhledna v místě Surovina na hřebeni ve svazích kopce Kalinový vrch (816 m n. m.) a nad kopcem Ryboňov (681 m n. m.) v pohoří Kysucké Beskydy na Slovensku. Rozhledna se nachází na území obce Oščadnica v okrese Čadca v Žilinském kraji v CHKO Kysuce.[1][2]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Rozhledna Surovina je zastřešená stavba s vnějším kamenným schodištěm a vnitřním schodištěm z oceli a dřeva, která byla postavena v roce 2021 podle návrhu architekta Stanislava Mikovčáka. Spodní část stavby je zděná z kamene a horní část je dřevěná a měly by zde být umístěny sluneční hodiny. Je celoročně volně přístupná. Nachází na trase náučného chodníku Surovina (naučná stezka Surovina) a dalších turistických značek vedoucích až na horu Velká Rača. Rozhledna nabízí výhledy a to především na Oščadnickou dolinu, Krásno nad Kysucou a Čadcu. Pod rozhlednou se nachází turistický přístřešek, informační tabule a rozcestník.[2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. USER, Super. Rozhľadňa v Oščadnici - miesto na načerpanie energie. www.regionkysuce.sk [online]. [cit. 2023-05-29]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. a b REDAKCIA. Novú rozhľadňu v Oščadnici bude zdobiť jedinečný prvok. www.mojekysuce.sk [online]. [cit. 2023-05-29]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. KOHUT, Radoslav. Surovina. Visit Oščadnica - informácie pre návštevníkov na jednom mieste [online]. [cit. 2023-05-29]. Dostupné online. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]